Neke biljne vrste proizvode proteine izrazito slatkog okusa, do 100.000 puta slađe od običnog šećera. Za razliku od sintetičkih sladila poput aspartama i sukraloze, ovi prirodni zaslađivači ne mijenjaju razinu šećera u krvi niti negativno utječu na sastav crijevne mikrobiote. Zbog svojih prednosti, Europska unija i Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) već su odobrile korištenje nekih od ovih proteina za ljudsku prehranu, što ih čini idealnim kandidatima za sladila nove generacije s niskim kalorijskim vrijednostima. Međutim, budući da biljke sadrže ove proteine u ograničenim količinama, za njihovu industrijsku proizvodnju potrebno je razviti nove mikrobne bioprocese. Dosad razvijeni bioprocesi za proizvodnju ovih proteina ekonomski su neisplativi što ograničava širu primjenu i puni potencijal ovih prirodnih zaslađivača.
Projekt SWEET-YEAST pristupa ovom izazovu preko inovativne prilagodbe staničnih stijenki kvasca Saccharomyces cerevisiae i njegovog probiotičkog srodnika Saccharomyces boulardii. Cilj nam je unaprijediti sposobnost ovih kvasaca za izlučivanje proteina slatkog okusa iz stanice i izlaganje istih na kvaščevoj staničnoj površini. U tu svrhu, identificirat ćemo nove RNA-vezujuće proteine koji utječu na metabolizam stanične stijenke preko RNA egzosoma, djelujući kao ključni regulatori u održavanju stanične strukture. Ove spoznaje primijenit ćemo kako bismo pojačali sposobnost kvasca S. cerevisiae za izlučivanje i vezanje slatkih proteina. Završni korak projekta obuhvatit će primjenu ovih metoda na probiotičkom kvascu S. boulardii, kako bi se slatki proteini efikasnije vezali za njegovu vanjsku staničnu površinu. Ovom strategijom razvit ćemo inovativni “slatki” probiotik i postaviti temelje za metodično oblikovanje probiotičkih staničnih površina, otvarajući nove mogućnosti u prehrambenoj industriji i biotehnologiji.